De wraak van de SD

Het is de tweede executie die SD-commandant Ströbel die week heeft laten uitvoeren. De vorige dag nog was hij naar de Funkstelle Sondel gereden. De daar aanwezige ondercommandant had hem een geschikte plaats gewezen. Bij de hoge IJsselmeerdijk op de Zandvoorderhoek, tussen Sondel en Nijemirdum, had Ströbel de meegekomen soldaten opdracht gegeven een groot graf te graven.

Het is Ströbels wraak: dagenlang is de Sicherheitsdienst in Sneek in alle staten geweest. Bij zoekacties zijn wapens aangetroffen, hoewel uit de verhoren van verzetsmensen, die na verraad zijn aangehouden, is gebleken dat rond het Sneekermeer belangrijke opslagplaatsen van illegaal schiettuig liggen. Bij een razzia is in het riet een woonscheepje gevonden. Even hebben de SD’ers gedacht eindelijk een mooie slag te slaan, maar de bewoner is verdwenen en de buit aan wapens blijft beperkt tot een stengun, een paar handgranaten en wat pistolen. Geen wapens? Dan maar gevangenen, heeft de getergde Ströbel besloten.

Het graafwerk was nog in volle gang, toen de auto met vijf gevangenen arriveerde. Terwijl het graven doorging, kregen de vijf mannen de gelegenheid zich op de door voor te bereiden. Een van hen is voorgegaan in gebed. Vervolgens is een vuurpeloton gevormd. Na Ströbels ‘Feuer’ hebben de schoten geklonken, de mannen zijn in elkaar gezakt. Twee van hen hebben nog tekenen van leven gegeven; zij hebben van Ströbel en een soldaat het genadeschot gekregen. De ontzielde lichamen zijn in de kuil gegooid en toegedekt met aarde. Doordat het zo zorgvuldig is gebeurd zal het na de oorlog nog lang duren voordat het graf is gevonden. Opgegraven worden dan de stoffelijke resten van Durk Dijkstra (29) uit Tersoal, de IJlsters Jujen Hoomans (32) en Hendrik Huizinga (35), Gerrit Vlietstra (33) uit Den Haag (* Dit moet volgens familie zijn: Gerrit Vlietstra (23) uit Drachtster Compagnie) en de Amsterdammer Herre Winia (34).