PIET BOON

 Piet Boon deed het onderhoud aan de barakken. Hij was in dienst bij aannemers bedrijf Boersma uit Balk en kwam voor het eerst in het kamp om de barakken te verbouwen tot wooneenheden. Hij bleef in het kamp om allerlei klusjes te doen. Klachten over de woningen kreeg hij eerst via de beheerder, maar later direct van de bewoners. Kleine gebreken maakte hij direct, maar voor het grotere werk moest hij toestemming hebben. Iedere week kwam er een inspecteur van de RGD om de gebreken met hem door te nemen. Ze waren streng en controleerden veel maar alles werd wel goed onderhouden. Met de beheerder of het CAZ had hij verder niets te makèn.

De eerste grote klus die hij kreeg was de barakken dubbelwandig maken. Door de intensieve bewoning, het koken en het wasgoed, waren de woningen erg vochtig. Ze moesten geïsoleerd worden. De barakken waren niet slecht maar er was altijd wel iets aan te doen.

Toen bekend werd dat de kampen opgeheven zouden worden, werd er geen

geld meer uitgegeven voor onderhoud. Het kamp ging sterk achteruit en overal zag je vuilnishopen verschijnen. Deze situatie werd door het CAZ bewust gecreëerd zodat men eerder wilde verhuizen.

Boon was beheerder van de begraafplaats in Nyemirdum en regelde veel voor de diverse begrafenissen. Hij zorgde o.a. voor de plankjes die bij een begrafenis nodig waren. Voor mensen die terug gingen naar Indonesië maakte hij kisten waarin hun spullen gepakt werden. Voor de kinderen maakte hij "Koran plankjes" die ze gebruikten bij het lezen van de Koran en voor sommige meisjes maakte hij van afvalhout een poppen bed. De kastjes waarop de moeders later moesten koken waren ook door hem gemaakt. Hij was ook de Sinterklaas die ieder jaar naar Wijldemerck kwam. s'Zomers ging zijn oude trap het hele kamp rond omdat men op het dak moest zijn om vis te drogen.

Hij heeft 9 jaar achtereen in het kamp gewerkt en daarna kwam hij af en toe om reparaties uit te voeren.

 Met dank aan Ghani van den Bergh